Απο τα εγκαινια της εκθεσης “Εικονοφωνια” 12-10-18 / From the opening of the new exhibition of Philharmoniki hall.

Στις 12 Οκτωβρίου έγιναν τα εγκαίνια της νέας έκθεσης που θα φιλοξενεί ο εκθεσιακός χώρος της Φιλαρμονικής για τους επόμενους μήνες. Την έκθεση επιμελήθηκε ο εικαστική ομάδα CHORUS EFFECT (Valery Bolotιn, Masha Zusman και Μαρία Σχινά). Την αίθουσά μας επισκέφθηκε πλήθος φιλότεχνων και φίλων ενώ μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ και ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης. Η μπάντα της Φιλαρμονικής πλαισίωσε την εκδήλωση ερμηνεύοντας την σύνθεση του Αμερικανού συνθέτη πειραματικής μουσικής La Monte Young με το όνομα “Composition 1960 #7” καθώς και άλλα κομμάτια από το ρεπερτόριό της. Προσφέρθηκαν μεζέδες που έφτιαξε ειδικά για την εκδήλωση η κ. Δώρα Αλεξιάδου καθώς και τσίπουρο και κρασί.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή κάθε Κυριακή 11:00-14:00. Γιά άλλες ώρες επικοινωνήστε μαζί μας.

 

 

Η έκθεση, που έχει το όνομα “Εικονοφωνία”, “αντλεί την έμπνευσή της από το φαινόμενο της σύγχρονης γραφικής παρτιτούρας και εστιάζει στις σχέσεις μεταξύ ήχου και εικόνας”.
Έχει δύο κομμάτια:
Το ένα είναι ιστορικό όπου παρουσιάζονται παραδείγματα από παρτιτούρες σημαντικών συνθετών που θεωρήθηκαν από την ομάδα σημαντικές, ενδιαφέρουσες ή απλά όμορφες.

Το δεύτερο μέρος αυτής της έκθεσης αποτελείται από τρία έργα τα οποία είναι εγκαταστάσεις με χρήση πολυμέσων και τα οποία κατασκεύασαν η Masha Zusman, η Μαρία Σχινά και ο Valery Bolotin  με την συνεργασία μουσικών που δύο από αυτούς , ο Πάνος Κουντάνης και ο Παναγιώτης Λευθέρης είναι μέλη της Φιλαρμονικής.
Το έργο της Μαρίας Σχινά ονομάζεται “Φαροδείκτης” και αποτελείται από ένα εικαστικό βιβλίο με σχέδια και εκτύπωση σε χαρτί καθώς και ένα φωτεινό κουτί από μέταλλο ξύλο και plexiglas με ηλεκτρικό κύκλωμα που εξομοιώνει το φως του φάρου του Μουδαρίου. Το έργο βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα φάρων της Μεσογείου, την θέση, το ύψος, την λαμπρότητα και τις αναλαμπές, τα οποία μεταφέρθηκαν σε χαρτί και μέταλλο και ψηφιοποιήθηκαν ώστε να γίνουν συγχρόνως και ένα ηχητικό τοπίο. Την σύνθεση και τον προγραμματισμό του ηχητικού τοπίου έκανε ο Πάνος Κουντάνης και του έδωσε το όνομα “Φωτεινός Παλμός”. Τον σχεδιασμό της παρουσίασης έκανε ο Valery Bolotin ενώ το ηλεκτρικό κύκλωμα σχεδίασε ο Πέτρος Κομηνός.
Το έργο της Masha Zusman ονομάζεται «Κατάλογος Πολεμικών Πλοίων, Μεσόγειος Θάλασσα 2018 Μέρος Ι – Υποβρύχια». Είναι μια εγκατάσταση μεγάλων διαστάσεων στον τοίχο από γραφίτη σε χαρτί. Το ηχητικό κομμάτι ονομάζεται Κύθηρα/Αντικύθηρα και το συνέθεσε η ομάδα Musica Nova (Yoni Niv και Tom Soloveitzik).
To έργο του Valery Bolotin ονομάζεται «Ξένα Σώματα» και αποτελείται απο μια παραγωγή βίντεο 10 λεπτών, ένα κείμενο και μια ηχητική σύνθεση του Παναγιώτη Λευθέρη και του Valery Bolotin με το όνομα “Voice Piece”. Η προβολή, ο ήχος και το κείμενο μπορούν να παρακολουθηθούν μαζί ή ξεχωριστά.

Οι φωτογραφίες είναι του Παύλου Κορωναίου.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s