Συμπραξη Φιλαρμονικης με την βρετανικη ορχηστρα Allcomers

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας έγινε δυνατή μια ακόμη σύμπραξη της Φιλαρμονικής Ποταμού Κυθήρων με την βρετανική ορχήστρα εγχόρδων Allcomers η οποία πραγματοποιεί κάθε χρόνο το θερινό της εργαστήριο στα Κύθηρα εδώ και 18 χρόνια.

Η Φιλαρμονική μας πάντα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του οργανωτή κ. Chris Shurety και έχει επανειλλημένα συνεργαστεί με το σύνολο αυτό. Όπως κάθε χρονιά η συναυλία των εκπαιδευτών της ορχήστρας έγινε στην αίθουσα της Φιλαρμονικής στον Ποταμό ενώ φέτος η τελική συναυλία έγινε στο θέατρο του πολυχώρου Ζείδωρος στο Καψάλι, όπου μέλη της Φιλαρμονικής Μάνος και Θανάσης Τριφύλλης, Φώτης Γερακίτης, Χρύσα Κουτσιαύτη, Χρυσούλα Κατσουλώτου, Ειρήνη Περγαμιάν και Νίκος Κασιμάτης με την βοήθεια της Δάφνης Πετροχείλου της Νικόλ Λάμπρου και της Δανάης Λουκίδη στο τραγούδι, συνέπραξαν μουσικά με την ορχήστρα ,σε ένα αυτοσχεδιαστικής και θεατρικής φύσης κομμάτι με το όνομα Imaginary Suite που έφτιαξε ειδικά για την περίσταση ο συνθέτης και μαέστρος της Φιλαρμονικής Παναγιώτης Λευθέρης .

Οι εκπαιδευτές έδωσαν την Τετάρτη 25 Μαϊου, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής, μια υψηλής ποιότητας συναυλία μουσικής δωματίου και όχι μόνο. Οι γνωστές από παλαιότερες εμφανίσεις τους στα Κύθηρα Ruth Gibson στην βιόλα και Adi Tal στο τσέλο ερμήνευσαν με σπάνια ευαισθησία και υψηλή τεχνική τις εμβληματικές σουίτες του Johann Sebastian Bach . Η δική μας Δανάη Λουκίδη, δεξιοτέχνης του βιολιού στην ανατολική μουσική έπαιξε μια σύνθεση οθωμανικής μουσικής ενώ η έκπληξη της συναυλίας ήταν ο (νοτιο) αφρικανός τσελίστας Abel Sellacoe ο οποίος μόνος αλλά και σε διάλογο με τους άλλους μουσικούς και το κοινό έπαιξε δικά του κομμάτια με έντονο το άρωμα της Αφρικής.

Μεταξύ των άλλων κομματιών που παρουσιάστηκαν στην τελική συναυλία του εργαστηρίου στο Καψάλι ήταν και η Όμορφη Πόλη του Μίκη Θεοδωράκη με την συμμετοχή της κυθηραϊκής τάξης εγχόρδων της κ. Δανάης Λουκίδη η οποία με πολύ κόπο καταφέρνει να επισκέπτεται το νησί μας τον χειμώνα για να δίνει μαθήματα σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν βιολί και άλλα έγχορδα με δοξάρι.

Φωτογραφίες και βίντεο Natalia (Νατάσσα) Munteano και Μαρία Σχινά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s