“Μουσαι παιδευσαν τε Φιλοξενον”

Το σωματείο της Φιλαρμονικής Ποταμού Κυθήρων πραγματοποίησε από τις 21 έως τις 31 Ιουλίου 2024 πολυθεματική δράση με θέμα τον Φιλόξενο τον Κυθήριο και την Αρχαία Ελληνική Μουσική, για την πραγματοποίηση της οποίας είχε λάβει επιχορήγηση από τον Υπουργείο Πολιτισμού το 2023. Η δράση αυτή έλαβε το όνομα “Μοῦσαι παίδευσάν τε Φιλόξενον” (οι Μούσες εκπαίδευσαν τον Φιλόξενο) και αποτελείτο από μια εικαστική έκθεση με ρέπλικες αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων καθώς και συναυλία με πρώτη εκτέλεση πρωτότυπου μουσικού έργου η σύνθεση του οποίου ήταν μέσα στα πλαίσια της εν λόγω δράσης.  Την δράση υποστήριξαν ο Δήμος Κυθήρων καθώς και οι εταιρείες bp – Kythira, Triton Ferries και SeaJets. Εκτέλεση παραγωγής Kytherios Music.

Πιο συγκεκριμένα η δράση περιέλαβε:  

Α. Εικαστική έκθεση με ρέπλικες αρχαίων ελληνικών οργάνων τις οποίες έχει κατασκευάσει ο Γιώργος Νίκας του εργαστηρίου “Παλμός” . Η έκθεση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της Φιλαρμονικής στον Ποταμό Κυθήρων. Τα εγκαίνια έγιναν την Κυριακή 21 Ιουλίου στις 11 το πρωί και η έκθεση ήταν ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την 1η Αυγούστου, καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Την έκθεση επισκέφτηκε και η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Alison Duncan η οποία ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του σωματείου και τους υπεύθυνους της εικαστικής εγκατάστασης.

Β. Συναυλία με το νέο έργο του κυθήριου συνθέτη Παναγιώτη Λευθέρη με τίτλο “Μοῦσαι παίδευσάν τε Φιλόξενον” σε πρώτη εκτέλεση. Πρόκειται για μια σύνθεση βασισμένη στην ποίηση του αρχαίου λυρικού ποιητή Πίνδαρου, για αφηγητή, λυρική τραγουδίστρια και οργανικό σύνολο, προηχογραφημένους ήχους και ζωντανή ηχητική επεξεργασία με modular samplers.

Το κομμάτι ερμήνευσαν 6 μουσικοί:

Τίνα Ανδρικοπούλου, σοπράνο, Σόνια Χαραλαμπίδου, αρχαία ελληνική λύρα, Μαριάννα Αργυροπούλου, βιόλα ντα γκάμπα, Νίκος Κατριτζιδάκης, φλάουτο και αφήγηση, Μανούσος Πλουμίδης, κλαρινέτο, Πάνος Κουντάνης, modular samplers

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο ανοιχτό θέατρο του Πολυχώρου Ζείδωρος στο Καψάλι Κυθήρων την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ και είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα.

Το βίντεο της συναυλίας μπορείτε να παρακολουθήσετε με υπότιτλους στο youtube στην ηλ. διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=lTyBGZ7NvmE&t=441s

Περισσότερες πληροφορίες για την συναυλία (πρόγραμμα, βιογραφικά, μεταφράσεις ποιημάτων κτλ): https://fpk.gr/2024/07/31/philoxenos/

Α. Φωτογραφίες από την έκθεση με ρέπλικες αρχαίων ελληνικών μουσικών οργάνων που κατασκεύασε ο Γιώργος Νίκας:

Β. Φωτογραφίες και βίντεο από την συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου 2024 στον Πολυχώρο Ζείδωρος στο Καψάλι Κυθήρων όπως σε πρώτη εκτέλεση παρουσιάστηκε το έργο του Παναγιώτη Λευθέρη “Μοῦσαι παίδευσάν τε Φιλόξενον” 

Leave a comment